Titkaink

H6R

Miért Fénytemplom?

MAN2

Mert a fény bennünk van, és mi magunk vagyunk a fény temploma. Teljesen mindegy, hogy fizikailag éppen hol vagyunk, merre járunk, ezt a templomot, így a fényt is mindig magunkkal visszük. Mi csak teret szeretnénk tartani, hogy a fény áradhasson, áramolhasson, és mindenkiben felgyúljon.

Mivel nem csak egyetlen kultúra, és annak rendszere vagy spirituális gyakorlatai felé köteleztük el magunkat, ezért olyan nevet választottunk, ami mindent elfogad és magában foglal, mint ahogy mi magunk is. Az izgalmas kulturális találkozások nem csak érdekes, hanem nagyon hasznosnak is bizonyulnak. Csodálatosan összeillenek, és igazi kompozícióvá alakulnak.

Szeretnénk egy kicsit túlmutatni a sztereotípiákon, innovatívakká válni, megengedésben lenni, mert mindig mindennek helye van, és nincsenek véletlenek sem. A Teremtő mutatja utunkat, fogja kezünket, és vezet minket, éppen ezért minden tevékenységünket neki ajánljuk.

Hangsúlyt szeretnénk fektetni az odaadó spirituális gyakorlatokra, valamint a közösség építésére is. Teret szeretnénk adni minden olyan tudatot tágító, fejlődést elősegítő alternatív módszernek, rituálénak, tanfolyamnak, gyógymódnak, és spirituális tevékenységnek, amely által közelebb kerülhetünk valódi önmagunkhoz.

Egyik célunk - még ha csak pár órára is-, hogy kiszakadhass a rohanó világ sodrásából, elvárásaiból, és kizárólag magadra figyelhess, töltődj, és hogy megajándékozhasd magad önmagaddal, a saját fényeddel.

Általánosságban elmondható, hogy a templom egy szent hely, amely lehetőséget és teret kínál, hogy elvonulj a világ dolgaitól, és visszatérj önmagadhoz. Egy hely, ahol táplálhatod a lelked, elmélyítheted spirituális tapasztalataidat, és rátalálhatsz valódi énedre. A Kamadeva Fénytemplom a belső szabadság, és a tiszta szeretet szent tere.

Mitől olyan különleges a Kamadeva Fénytemplom?

MAN4

Mert tantra fókuszúak vagyunk, azonban nem csak a saját rendszerén belül valósítjuk meg princípiumait. A tantra egy ősi vallásfilozófia, a hinduizmus és a buddhizmus ezoterikus hagyománya. A Tantra kifejezés az indiai hagyományokban, minden szisztematikus, és széles körben alkalmazható szöveget, elméletet, rendszert, módszert, eszközt, technikát vagy gyakorlatot magában foglal, ami a tudat tágítását, kiterjesztését eredményezi.

A tantra célja, hogy felébressze és hasznosítsa azokat a jótékony energiákat, amelyek által megtisztulhatunk - mind a fizikai test szintjén, mind a finom testek szintjén - transzformálódhatunk, és amelyek által tudatunk rátágulhat az univerzális tiszta forrásra, a feltétel nélküli szeretet végtelen energiájára.

A tantra a természet, és az energia tudománya, ami különleges módon működik együtt az elemi erőkkel, az elemekkel, a bolygókkal, és a kozmosz egyéb aspektusaival. Ha képesek vagyunk a tudatunkkal rátágulni az Univerzumra, akkor eljuthatunk az ego határain túlra, megszűnik a polaritás, felszabadulunk az érzelmek rabsága alól - érintetlenek maradunk -, és megéljük azt a fajta ürességet, ahol folyamatos a béke, a szabadság, és az elégedettség.

A Kamadeva Fénytemplom célja tehát, hogy úgy fejlődjünk, emelkedjünk, dolgozzunk az energiákkal és tágítsuk a tudatot, hogy a Föld kultúráinak számtalan lehetőségét megragadjuk és használjuk. Ennek okán élünk többek között a dél-amerikai sámán kultúra rituáléinak, hagyományainak, szellemiségének a lehetőségeivel, vagy akár a nyugati alternatív módszerek potenciáljával, amiknek köszönhetően programjaink egyedivé, és talán hatásosabbá is válnak.

Miért olyan misztikus a Tantra?

MAN3

Misztikum lengi körül a tantra kifejezést, és éppen ezért olyan vonzó - és számtalanszor tévesen definiált - sokak számára. A tantra szó jelentése: TAN-lenni, TRA-kiterjesztve. Talán úgy lehetne számunkra legkifejezőbben fordítani, hogy kiteljesedő létezés, vagy a tudat kiterjesztése.

Mindazon túl, hogy izgalmas és tágítja a tudatot, közben egy rendkívüli energiát is mozgósít. Ez a Kundalini energia. A Kundalinit gyakran kígyóként ábrázolják, ami a gerinc tövében nyugszik. A kígyó az elme utazását jelképezi az emberi tudattól a kozmikus tudatig. Általa a legmagasabb birodalmakba emelkedhetünk, és összekapcsolhatjuk az energiánkat a tiszta tudattal, hogy aztán eggyé válhassunk az egységgel.

Ha ez bekövetkezik, akkor eláraszt minket a feltétel nélküli szeretet, az isteni fény, és hozzáférést kaphatunk a hatalmas és végtelen intelligenciához. Amikor a Kundalini energia felébred, megfigyelővé válunk, és felismerjük az illúziót, a dráma helyét a béke mély érzése veszi át, és folyamatosan tudatában vagyunk a középpontunknak, és a stabilitásunknak.

Erőteljesebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat, és már nem a földi javak hajszolása lesz a motivációnk. A Kundalini ébredése életet megváltoztató élmény, ami elhozza a béke, az öröm, az elégedettség, a szabadság, és a boldogság érzését. Ennek az erőnek az ébredésével az ego határain túlra jutunk, ami teljesen új nézőpontokat, valamint látás,- érzés,- és tapasztalásmódot hoz magával.

Miért érdemes a Tantra által fejlődni?

MAN2

Mert rendkívül széles spektrumú, ezért mindenki megtalálhatja azt a gyakorlatot, amellyel leginkább azonosulni tud. A Tantra hatékony, gyors, átütő, és akár azonnali változást hozhat életünkben.

Gyakran azt halljuk, hogy a Tantrának két iskolája van; jobb-, és a balkezes tantra, a gyakorlatok jellegétől függően. Ez a két út azonban csak a Kaula Tantra iskolának a két megosztott irányzata. A másik két Tantra iskola a Mishra és a Samaya. A Tantra minden rendszere vagy módszere, ennek a három iskolának a valamelyikébe tartozik. A Kaula Tantra iskola külső gyakorlatokat és rituálékat használ, míg a Samaya iskola csak belső gyakorlatokat és folyamatokat végez. A Mishra Tantra iskola pedig keveri a külső gyakorlatokat és rituálékat, valamint a belső gyakorlatokat.

A Kaula Tantra a legalacsonyabb szintű iskola, a Mishra a haladó, míg a Samaya Tantra azok számára jött létre, akik készen állnak a haladó gyakorlatok elvégzésére. Ha tisztában vagyunk ezeknek az iskoláknak a tanításával és üzenetivel, akkor bölcsebben láthatjuk, hogyan illeszkedik a Tantra a személyes spirituális gyakorlatainkba, és nem korlátozódunk csak a Kaula Tantra két megosztott irányzatára.

Kétség kívül a Kaula Tantra két ága a legizgalmasabb a mai nyugati civilizáció számára. A Kaula Tantrának két irányzata alakult ki; az úgynevezett jobb-, és balkezes tantra. A Kaula Tantra gyakorlatai a Muladhara csakrára (Gyökér csakra) összpontosítanak, ahol a test és az elme alacsonyabb rendű vágyai, és fizikai szükségletei feletti uralmat gyakorolják. A Kaula Tantra számos választási lehetőséggel szolgál, ezért nem csoda, hogy ennyire ismertté vált a modern időkben. Azonban érdemes odafigyelni a tanárválasztáskor, mert nagyon sok hiteltelen tanító, és téves tanítás áll rendelkezésre. Nagyon gyakran olyan “tanárok” hirdetik magukat tantra oktatóként, akik amúgy csak a hedonizmust ruházzák fel spirituális álcával.

Mi az a jobb-, és balkezes tantra?

MAN1

A Kaula Tantrában a jobbkezes tantra maga a fehér tantra, ami kizárólag a szellemi utat támogatja és foglalja magában. A jobbkezes tantra kerüli még az érintést is, viszont annál inkább teret enged az ősi tanításoknak, az energiák hasznosításának, a jógának, a tantra princípiumoknak, a tudattalan tisztításának.

A tantrikus vízió szerint, amikor azonosulunk az egónkkal, azt gondoljuk, hogy el vagyunk választva mindattól, ami körülöttünk van. Ez azonban csak illúzió, hiszen valódi természetünk egyetemes, végtelen, és örök. Minden hiteles spirituális útnak az a célja, hogy felismerjük az egyetemes és isteni természetünket.

A tantra attól különleges, hogy fókuszunk a tudaton van, és az energiákkal is dolgozik. A legősibb energiát is használja, ami olyan erős és megnyerő, hogyha megfelelő mederbe tereljük és használjuk, akkor hatalmas erejével és lendületével járulhat hozzá az életünk bármely területén kitűzött céljaink megvalósításhoz.

A balkezes út olyan rituálékat és gyakorlatokat is lehetővé tesz, amit a jobbkezes tantra nem alkalmaz, vagy akár meg is tagad. Ezek a nem szokványos gyakorlatok és rituálék kívül esnek a jógagyakorlás, és a hindu társadalmi alapigazságok (dharma) szabályain. Különbségei ellenére a balkezes út sok átfedést tartalmaz a hagyományos jobbkezes tantra gyakorlatokkal. A balkezes tantra - a jobbkezessel ellentétben - nem tagadja a vágyat, az élvezetet, ezért használja is azokat, hogy feloldja az egót, és kitágítsa a tudatot. Fontos megjegyezni azonban, hogy a balkezes tantrát jobbkezes tantra vagy tantra jóga alapok nélkül nem lehet alkalmazni.